ponedjeljak, 14. veljače 2011.

Erotika je mjera svega


     Treća knjiga dubrovačkog autora Borisa Njavra „A sada, sport i glazba“ predstavljena je ove nedjelje u prostorima Art radionice Lazareti. Riječ je o zbirci priča i jednom dramskom tekstu o kojima su govorili Davor Mojaš, Mariela Marković i Tomislav Kuljiš, isječke iz priča interpretirali Glorija Šoletić i Branimir Vidić Flika, a program je vodio Sebastian Vukosavić. Knjiga je objavljena u izdanju Art radionice Lazareti i Udruge Nazbilj, dok je naslovnicu likovno osmislila Sandra Njavro, a grafički knjigu uredila Diana Njirić.
     - Nakon knjige proze „Ležeći tango“ i zbirke kolumni „Riječi u điru“ pred nama je zbirka „A sada, sport i glazba“ koja donosi osam kratkih priča i dramski tekst „Priča o nama“ koji čeka svoju scensku izvedbu kao dio ove sezone Narodnog pozorišta u Sarajevu. Svaka od ovih kratkih priča donosi složene odnose muškarca i žene, realističan, zoran i slikovit ispis slika svakodnevnice - kazao je uvodno o knjizi novinar urednik HR Radio Dubrovnika i voditelj ST Lero Davor Mojaš.
      O autorskom postupku kojim je pisana zbirka iznio je svoj pogled dugogodišnji profesor dubrovački srednjih škola gospar Tomislav Kuljiš uvodno parafrazirajući naslov poznatog dramskog teksta, ustvrdivši „Pet bračnih parova na dočeku Nove godine našlo je svog autora!“
     - Našli su autora zato što u tih osam priča, zapravo naslovljenih poglavlja koji su čvrsta cjelina, gotovo da nema autorske naracije, deskripcije i čini se da sami likovi iznose svoje životne priče. A Njavro ima tu karakteristiku, vrlinu izravnosti i neposrednosti. Priče počinju kompozicijski izokrenute, završetkom - epilogom, i obratno, završni dio donosi rasplet, povode zbivanja u Silvestarskoj noći kroz razgovor ženskog društva. Između te dvije okvirne priče, nanizano je ostalih šest u kojima autor umjesno i umješno koristi neposredne iskaze likova, najčešće u dramskim oblicima, dijalozima, monolozima, paralelnim govorenjima i razmišljanjima u kontrapunktu. Druga karakteristika ove proze je njena zrelost, a erotika je ovdje mjera svega, a ostale stvari odgonetamo - zaključio je Kuljiš.
     Za glazbenu kulisu i dobru zabavu su se pobrinuli Prijatelji dubrovačkog distonavanja i šperploče te Jazz Brass band Muškog učeničkog doma, stvorivši prepoznatljivu atmosferu dobrog druženja s Njavrovih predstavljanja.
                                                                                                
                                                                                                 Marko Giljača (DUList)

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica