petak, 12. kolovoza 2011.

Predstavljen drugi broj revije Literat


     Drugi broj revije za književnost i publicistiku Literat u izdanju Društva dubrovačkih pisaca, predstavljen je 8. kolovoza u Art radionici Lazareti pred više od stotinjak posjetitelja. Uvodno, bila je to i večer posvećena nedavno preminulom glumcu Predragu Pređu Vušoviću s razlogom. Naime, ovaj broj Literata objavio je sedam Pređovih pjesama prvi put objavljenih, čime je vrsni i  omiljeni dubrovački glumac, iako posmrtno, predstavljen i kao pjesnik. Bila je to još jedna večer sjećanja i zahvalnosti umjetniku kazivanjem  njegovih stihova Izmire Mime Brautović, dubrovačke glumice čiji se glumački počeci vezuju upravo za Pređu i njihove prve zajedničke uloge u dječjim predstavama početkom sedamdesetih, te prisjećanje na ovog omiljenog glumca kojeg je naš Grad iskreno volio. Potvrda tog bio je i veliki pljesak kojeg su mu posjetitelji ove promocije uputili.
    O sadržaju drugog broja Literata govorili su Boris Njavro, Davor Mojaš i Mariela Marković, koji uz Hrvoja Ivankovića i Maria Kopića čine uredništvo ove revije. Ulomke priče „Štrudel“ Vande Bazdan te nekoliko pjesama pročitao je voditelj večeri  Sebastian Vukosavić, koji je duet s Tomislavom Kravarevićem program i glazbeno obogatio.
      Najavljena su  i nova skora izdanja knjiga Društva. Već ovog četvrtka, 11. kolovoza promocija je zbirke priča Mata Mijića „Ksenijino janje“ u Sponzi, 16. kolovoza u Lazaretima u sklopu književnih susreta „Rječišta“ promocija je prve knjige „za svačiji špag“ biblioteke Literat Mali, u kojoj će svoje pjesme predstaviti tri pjesnikinje i jedan pjesnik mlađe generacije. U pripremi za tisak su i zbirke pjesama Ane Deranje, Stanka Krnjića, Pece Vukosavića i Mara Šehovića, te knjiga sjećanja Voje Šindolića posvećena Milanu Milišiću. Pripremljen je i veći dio Literata broj 3., uz poziv svim  sugrađanima koji vole pisanu riječ da se jave uredništvu, preko „Rječišta“ ili web stranice www.dupisci.hr.
    Posebna zahvala upućena je najzaslužnijim za pokretanje projekta Društvo dubrovačkih pisaca, inicijatorima Matu Jeriniću, Tomislavu Kuljišu i Stojanu Jančiću. Udruga  osnovana prije dvije godine, već nakon objavljivanja drugog broja svoga časopisa potvrdila je razloge i potrebu svog postojanja o čemu svjedoče dosad objavljeni tekstovi  48 autora.

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica